zondag 16 december 2012

gemarmeerde cake met aardbeien

Gemarmeerde cake met aardbeien

nodig:
250 gram aardbeien
220 gram bloem
100 gram boter
110 gram fijne suiker
3 eieren
1 zakje vanille suiker
1 zakje bakpoeder

Verwarm de oven voor op 210 graden (stand 7).
Was de aardbeien, verwijder de steeltjes en doe ze in de blender om een mooie rode puree te krijgen. (doe het in een aparte schaal)
Laat de boter smelten op een zacht vuurtje.
Giet dan (zonder de aardbeien puree) dat samen met de suiker in een grote kom.
Klop het met de garde alles tot een luchtige massa.

Splits de eieren*.
Doe de eierdooiers bij de suiker en de boter en roer dat goed door elkaar!.
Voeg daarna de bloem en het bakpoeder toe aan het deeg.
Roer alles door elkaar.
Klop de eiwitten stijf met de elektrische mixer**.
Verdeel het deeg over 2 kommen.
Voeg aan de ene kom de vanille suiker toe en aan de andere de aardbeien puree.
Roer alles door elkaar (niet de 2 kommen samen) met een spatel en verdeel de eiwitten*** met een spatel over allebei de kommen.

Vet een cakevorm in.
Giet er de helft met het vanille deeg er in.
Bedek het dan met de helft van de aardbeien puree.
Spatel dan de rest van het vanille deeg er boven op.
Giet dan het laatste beetje van de aardbeien puree er boven op.
Spatel de laatste beetjes uit de kom en giet die er boven op.

Verlaag de temperatuur van de oven op 180 graden (stand 6) en zet de cake er ongeveer 30 minuten in.
Laat de cake nog even afkoelen voordat je het uit de cakevorm haalt.

TIP: Je mag ook chocolade doen als je wilt, dan vervang je de aardbeien gewoon voor 1 eetlepel cacaopoeder.

*&**&***= kijk maar bij de pagina: wat handige tips bij het koken. daar staat alles
* nummer 1 staat als eerste ** als tweede en *** als derde

4 opmerkingen: